poniedziałek, 9 października 2023

Five o'clock Japan Black Tea

 Japońska czarna herbata to gratka na europejskim rynku herbacianym. Wyważona goryczka, dojrzała winność, deserowe posmaki miodu i orzechów sprawią wiele przyjemności podczas degustacji.

RYS
Czarna herbata nazywana jest w Japonii „koucha” co oznacza „ czerwony napar”. Do jej produkcji stosuje się głównie dwa kultywary: Yabukita oraz Benifuuki. Za rok rozpoczęcia produkcji czarnej herbaty określa się 1862r. ale proces ten był długi i żmudny, bo wcześniej Japonia słynęła jedynie z zielonych naparów. Jako pierwowzór produkcji Japonia przyjęła sobie Indie, i to właśnie stamtąd czerpała wszelkie inspiracje. Posmakuj razem z Five o’clock tej wyjątkowej herbaty.
CHARAKTERYSTYKA NAPARU
Drobny ciemnobrązowy listek mieni się miedzianymi refleksami. Napar o głębokiej barwie pachnie słodko i deserowo. Smak jest wyważony o subtelnej goryczce. Wyczuwalne są nuty miodu i skórki pieczonego chleba a także orzechowe akcenty. Całość jest miękka, przyjemnie deserowa przełamana dojrzałą winnością. Doskonała do degustacji.
PROPOZYCJA PODANIA
Polecamy przygotowanie tej herbaty w niewielkich objętościach. Świetnie sprawdzi się gaiwan, zestaw kiperski lub dzbanuszki do max 0,5l. Można subtelnie podkreślić jej smak odrobiną miodu lub cukru.

Moc 1/5

Aromatyczność 3/5

  • Profil sensoryczny:

    orzechowość, drzewność, deserowość, skórka pieczonego chleba, miodowość,

Kraj pochodzenia: Japonia

Prefektura / Prowincja / Plantacja: Yakushima, Kagoshima

Odmiana: Camelia Sinensis / Beniufuuki

Czas zbioru: wiosenny


10/10

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

KAWA DO SPRÓBOWANIA

https://www.konesso.pl/product-pol-16668-ZESTAW-Kawy-ziarniste-do-ekspresu-3x250g-200g-uniw.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwrKu2BhDkARIs...