Japońska czarna herbata to gratka na europejskim rynku herbacianym. Wyważona goryczka, dojrzała winność, deserowe posmaki miodu i orzechów sprawią wiele przyjemności podczas degustacji.
RYS
Czarna herbata nazywana jest w Japonii „koucha” co oznacza „ czerwony napar”. Do jej produkcji stosuje się głównie dwa kultywary: Yabukita oraz Benifuuki. Za rok rozpoczęcia produkcji czarnej herbaty określa się 1862r. ale proces ten był długi i żmudny, bo wcześniej Japonia słynęła jedynie z zielonych naparów. Jako pierwowzór produkcji Japonia przyjęła sobie Indie, i to właśnie stamtąd czerpała wszelkie inspiracje. Posmakuj razem z Five o’clock tej wyjątkowej herbaty.
CHARAKTERYSTYKA NAPARU
Drobny ciemnobrązowy listek mieni się miedzianymi refleksami. Napar o głębokiej barwie pachnie słodko i deserowo. Smak jest wyważony o subtelnej goryczce. Wyczuwalne są nuty miodu i skórki pieczonego chleba a także orzechowe akcenty. Całość jest miękka, przyjemnie deserowa przełamana dojrzałą winnością. Doskonała do degustacji.
PROPOZYCJA PODANIA
Polecamy przygotowanie tej herbaty w niewielkich objętościach. Świetnie sprawdzi się gaiwan, zestaw kiperski lub dzbanuszki do max 0,5l. Można subtelnie podkreślić jej smak odrobiną miodu lub cukru.
Moc 1/5
Aromatyczność 3/5
Profil sensoryczny:
orzechowość, drzewność, deserowość, skórka pieczonego chleba, miodowość,
Kraj pochodzenia: Japonia
Prefektura / Prowincja / Plantacja: Yakushima, Kagoshima
Odmiana: Camelia Sinensis / Beniufuuki
Czas zbioru: wiosenny
10/10
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz