Regiony pochodzenia kawy Afryka
Stopień palenia Ciemny
Proces Mokry
Odmiana Arabica Bourbon
Rodzaj ziaren kawy 100% Arabika
Ziarna kawy typu Bourbon charakteryzujące się słodkim aromatem marcepanu i suszonych daktyli, słodkością i lekką kwasowością owoców oraz długim i przyjemnym posmakiem ciemnej czekolady.
Region jeziora Kivu w Demokratycznej Republice Konga słynie nie tylko z niezwykłego piękna, ale także z urodzajnych gleb, tropikalnych upałów i dużej wilgotności. Plantacje kawy zlokalizowane są w pobliżu potężnego wulkanu Nyirangang, który jest otoczony żyznymi glebami, idealnymi do uprawy kawy. W ostatniej dekadzie XX wieku wiele upraw kawy zostało niemal całkowicie zniszczonych z powodu powtarzających się erupcji wulkanów i brutalnej wojny domowej. Obecnie rolnicy odbudowują swoje plantacje, sprawiając radość zarówno okolicznym mieszkańcom, jak i miłośnikom kawy – pierwsi z nich mają zapewnione miejsce pracy, a drudzy znów mogą cieszyć się doskonałym smakiem wybornej kawy.
KRAJ: Kongo
REGION: Kivu
FARMA: małe gospodarstwa
WYSOKOŚĆ: 1500 m
ODMIANA: Bourbon
OBRÓBKA: Washed
PALENIE: ciemne
PALETA SMAKÓW: marcepan, suszone daktyle, ciemna czekolada
8/10

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz